билки
билки, плодовенастаняванересторант, хижаистория на хижа осогово

 

маршрути

забавления

С възможности, забавления и удобства, които предлага, поддържан през зимата асфалтов път, хижа “Осогово” е подходяща за фирмено парти, тиймбилдинг, кръщене (параклисът е до хижата), лични и семейни празници с широк кръг гости.
Хижата разполага със собствено аварийно електрозахранване.

GPS

N 42º 11' 50.7"
E 22º 37' 27.6"

КОНТАКТ

За резервации
0882 815 515
Резервация за уикенд, моля, да бъде направена 1 месец предварително

Банкова сметка за резервации:

MKBUnionbank
BG04CBUN91951000473947

Членове на ТД "Осогово" нощуват в хижа Осогово безплатно, при предварителна резервация при управителя на хижата.

Членове на БТС ползват 20% намаление от цената на нощувка.

e-mail

Росен Димитров
управител
0888 227 968
0896 688 484

Осоговска планина ІІІ

По северните склонове на Осоговска планина на места има шлейфове от наносни конуси. Планината има добре очертано заоблено било, на което са запазени остатъци от младомиоценска денудационна повърхнина. Много по-широко е развито староплиоценското денудационно ниво, средна височина 1500 – 1600м. Геоложки, Осоговската планина е част от Краищидите. Фундаментът и (с рифейска възраст) е изграден от диабази и филити, превърнати в гнайси и амфиболити, в които последователно са внедрени малки тела от габро, диорити и левкогранити(т. нар. Струмска диоритова формация), и гранити (Осоговски плутон), чиято възраст не е установена. През палеогена Осоговската планина интензивно се разломява, като се изливат вулкански маси с предимно кисел характер (образувани са от скали, преходни между риолити и дацити). С тези прояви са свързани полиметални орудявания. В Осоговската планина е основната част на Гюешевската рудна зона.

Начало

малини диви ягоди
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Малини (Rubus ideaus)
Малините са здравословен коктейл от витамин С, фибри и антиоксиданти. Плод с великолепен вкус, те са допълнение с деликатен вкус към кисело мляко и плодови салати. Сладка, мармелади и конфитюри от малини, поднесени в тънки палачинки са изпълнен гастрономичен блян и за заклетите аскети.

 

Горски ягоди
"Мъничко, червеничко, царя от пътя отбива"... Всеки знае тази гатанка, която по великолепен индиректен начин илюстрира горските ягоди. Едва ли някой може да остане равнодушен към тези малки плодчета, събрали в себе си топлината на слънцето и свежата дъхава влага на земята. Присъствието им освежава и облагородява всяко ястие, а изядени направо от поляната, те пропъждат умората и разведряват деня.

риган Origanum vulgare
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Риган (Origanum vulgare)
Многогодишно тревисто растение. Расте на туфи от 80 - 100 стъбла във всички предпланини и планини на България.
В кулинариятасе използва като подправка към макаронени изделия, пици и различни сосове.

 

Риганът е силен локален антисептик, като най-изразен е ефекта при етеричното масло. Приеман като отвара (чай) при грип и настинка облекчава възпаленото гърло.

мащерка Thymus
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Мащерка (Thymus vulgaris)
Мащерката е род, състоящ се от приблизително 350 многогодишни тревисти растения и малки храсти, високи около 40см. Берат се цветовете в периода май - юли.
Обикновената мащерка е зелена подправка, използвана за овкусяване на ястия от месо, супи, яхнии. Широко приложение има във френската и карибската кухни.

 

Като билка, мащерката се прилага ефикасно срещу грип, бронхиална астма, хроничен бронхит, възпаление на горните дихателни пътища, коклюш, язва, колит главоболие и др. Има противовъзпалително и нервноуспокоително действие. Предизвиква отхрахване и намалява сухата кашлица.

жълт кантарион Hypericum perforatum
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)
Многогодишно тревисто растение с народно име "Христова чудутворка" или "Христова кръв". Цъфти от май до септември. Събира се като се отрязва облистената част на стеблото с пъпките и цветовете на около 20см. от върха. При бране не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

 

Жълтият кантарион има много и полезни свойства - действа противовъзпалително, тонизира нервната система, подобрява оросяването на сърдечния мускул, употребява се против язва.

Жълтият кантарион е билка и прекаляването с него може да доведе до световъртеж, умора, унес, което се дължи на антидепресивните му качества.

коприва Urtica dioica
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Коприва (Urtica dioica)
Широко разпространена из цяла България, копривата е непретенциозна и расте еднакво добре почти навсякъде. Листата й се берат от май до септември, а корените - от септември до ноември. Важно е след изкопаване коренищата да се почистят от пръст и тънки коренчета, и да се измият веднага. Листата на копривата съдържат дъбилни вещества, витамини С, К, каротеноиди, ситостерол, виолаксантин, пантотенова киселина и др.

 

Коренищата съдържат нишесте, дъбилни вещества и др.
Стрити пресни листа и сок от растението са използвани още в древната медицина като кръвоспиращо средство. Билката се препоръчва при анемии, обилна менструация, кръвотечение от носа, диария. Използва се при бъбречни заболявания, ревматизъм, хроничен бронхит. Препоръчва се при косопад.

магарешки бодил, Onopordum acanthium
Клик върху снимката ще я увеличи

 

Магарешки бодил, обикновен гингер (Onopordum acanthium)
Среща се навсякъде в България - равнини и нископланински райони. Може да достигне височина до 3м.
Засега се смята, че най-ценната в магарешкия бодил е съставката силимарин, която може да е потенциален антиоксидант в клетките на черния дроб и така да ги предпазва от увреждания.

 

При много активно спортуване, системна злоупотреба с алкохол, агресивни към черния дроб въздействия. Може да се каже, че поради силимарина, магарешкият бодил влияе благотворно върху здравето на черния дроб.

Подбел, Tussilago farfara
Клик върху снимка ще я увеличи

 

Подбел, Марта (Tussilago farfara)
Подбелът расте по влажни места - изкопи и насипи, по бреговете на реки и потоци. След прецъфтяването на цвета (февруари - април) се появяват листата, които се използват. Те са богати на вещества, които се използват при бронхити, бронхиална астма, катари на горните дихателни пътища, възпалителни процеси на белия дроб.

 

Мартата се използва още за лечение на възпаления на стомашно - чревния тракт и пикочните пътища. В народната медицина с пресни листа се налагат рани, циреи, язви, а с лапи от подбел се налагат кожни заболявания.

бял равнец цвят от бял равнец
Клик върху снимката ще я увеличи

Бял равнец (Achillea millefolium)
Измежду познатите в България 20 вида равнец, най-популярен е белия. Расте еднакво добре на открити и затревени места, в храсталаци и разредени гори, стига да има достатъчно светлина, а почвата да е по-суха.
Белият равнец е многогодишно тревисто растение, чиито листа са високи от 15 до 70см.

 

Започва да цъфти през май. Кошничките са дребни и събрани по много в съцветие на върха на всяко стебло. Цъфтящ бял равнец може да се намери и през септември, но само в планините.

Цветовете се използват за лекуване на рани, циреи, кожни обриви, стомашни и чревни възпаления.

Изработка,SEO и поддръжка - ателие "digitalisimus"
The Osogovo mountain, Osogovo chalet