строители на хижа Осогово
маршрутинастаняване в хижастолова в хижаистория на хижата

 

С възможности, забавления и удобства, които предлага, поддържан през зимата асфалтов път, хижа “Осогово” е подходяща за фирмено парти, тиймбилдинг, кръщене (параклисът е до хижата), лични и семейни празници с широк кръг гости.
Хижата разполага със собствено аварийно електрозахранване.

GPS

N 42º 11' 50.7"
E 22º 37' 27.6"

КОНТАКТ

За резервации
0882 815 515
Резервация за уикенд, моля, да бъде направена 1 месец предварително

Банкова сметка за резервации:

MKBUnionbank
BG04CBUN91951000473947

Членове на ТД "Осогово" нощуват в хижа Осогово безплатно, при предварителна резервация при управителя на хижата.

Членове на БТС ползват 20% намаление от цената на нощувка.

e-mail

Росен Димитров
управител
0888 227 968
0896 688 484

Осоговско-Беласишка планинска група

Обособена част от Рило-Родопския масив. По-голямата част от тази подобласт се намира на териториите на Македония и България (много малка част е в Гърция). Съставена е от планините Осоговска планина, Влахина, Малешевска планина, Огражден и Беласица и е от областта Пиянец. Билата на планините, които влизат в групата, на места се издигат до равнището на високопланинския пояс. Релефът на Осоговско-Беласишката планинска група е разнообразен; много голямо значение за развитието му имат тектонската дейност и ерозионните процеси.


 

 

хижа Осогово

Клик върху снимката ще я увеличи

 

Хижа "Осогово"
Хижата е постоена в периода 1927-1928г. и е първата в Осоговска планина. Дружество Руен при Юношески туристически съюз през 1923г. създава фонд "Хижа". Доброволни вноски постъпват от предприятия, банки, учреждения и частни дарители. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924г. - 15000лв., Българска земеделска банка дарява 2000лв., Окръжна постоянна комисия - дървен материал. В края на 1924г. за построяването на хижата е избран комитет с председател Милан Киселички. Материалите за строежа са пренасят както с коне, така и в раниците на туристите (така е построена и хижата на Черни връх, пл. Витоша). Строежът е дело на майстор Богоя. Открита е в първия неделен ден на месец юли, 1928г. През 1958г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса. Когато Росен Димитров става хижар, след последвали ремонти удобствата в хижата се повишават значително - предлагат се самостоятелни баня и WC за всяка стая, постоянно отопление на цялата хижа през студения сезон, сателитна телевизия, безплатен достъп до интернет, развъдник на пъстърва и обогатяване на кухненското меню.

 


 

параклис в Осоговска планина параклис до хижа Осогово

Клик върху снимка ще я увеличи

 

Параклис "Св. Апостоли Петър и Павел"
В завещанието си Милан Киселички желае да бъде погребан западно от хижа "Осогово". След смъртта му, по време на комунистическия режим, това не е изпълнено и след идването на промените на 10 ХІ 1989г., Управителния Съвет на ТД "Осогово" разглежда завещанието и решава да бъдат поставени два негови барелефа - един на хижата и един на сградата на дружеството. Решава се също, вместо да се мести гроба, да се изгради параклис. Сформира се инициативен комитет с ръководител нотариус Димитър Симеонов, инж. Григор Владимиров (озеленител на града), Радослав Михайлов (председател на ТД "Осогово"), отец Венци Щияков (архиерейски наместник), отец Васил Кудуски (енорийски свещеник), Росен Димитров (хижар на х. "Осогово" и началник на отряда на ПСС), Любомир Мартинов (отговорник финанси). След първоначално финансово натрупване строежът започва и върви паралелно с дарителското натрупване. Параклисът е осветен през 2001г.

 


 

Милан Христов Киселички

 

Милан Киселички (1885-1973)
Милан Христов Киселички е роден в Кюстендил на 27 април 1885г. След завършване на правното си образование в Швейцария започва адвокатска практика в родния си град. Радетел в организирането и развитието на туристическото движение в родния си край, Милан Киселички е председател на комитета за построяването на хижа "Осогово". Завещава имота си на ул. "Цар Михаил" №5 на туристическото дружество в Кюстендил. С негови финансови дарения е изградено отделение за гръдно болни в Градската болница, както и дом за възрастни хора. Председател на ТД "Осогово" е от 1934г.

След 9 ІХ 1944г. е лишен от адвокатски права за дълги години и от пенсия.

Изработка,SEO и поддръжка - ателие "digitalisimus"
The Osogovo mountain, Osogovo chalet